Održavanje obuće

Održavanje obuće jako je važno

Kožne cipele

Kako bi vaše kožne cipele zablistale novim sjajem, potrebno ih je održavati na ispravan način. Sa svojih kožnih cipela najprije spužvom, četkom od prirodne dlake ili mekanom krpom otklonite prljavštinu i ostatke stare kreme za cipele. Nakon što ste cipele pažljivo očistili na njih u tankom sloju ravnomjerno nanesite kremu za cipele. Nakon što se krema osušila cipele je potrebno ponovno iščetkati.

Nubuk (brušena koža)

Postoje posebne četke za njegu cipela od brušene kože. Ako se na cipele od nubuk kože uhvati prljavština, potrebno ih je prebrisati gumicom namijenjenom brisanju ovakve obuće. Nakon što ste očistili prljavštinu, iščetkajte cipele kako biste uklonili tragove gumice i ostatke prljavštine. Cipele od brušene kože potrebno je zaštititi sprejem za impregnaciju prije nego što ih prvi put obujete. Na taj će način ove cipele biti otporne na kišu, a vaša stopala biti će na suhom i toplom usprkos kiši. Nakon nanošenja impregnacijskog spreja, pustite cipele da se osuše na sobnoj temperaturi.

Velur

Mnogi će se složiti kako je velur jedan od najzahtjevnijih materijala za održavanje. Međutim, uz samo malo pažnje, cipele od velura mogu izgledati jednako „puhasto“ kao i prvog dana čak i nakon cijele sezone nošenja. Četka za velur, gumica za obuću u kamenu i sprej za impregnaciju obuće su vaši najbolji saveznici kada govorimo o cipelama od velura. Redovito četkajte i čistite cipele. Prije prvog nošenja potrebno je nanijeti sprej za impregnaciju kako kiša ne bi prodrla u cipele i tako ih oštetila, a vas koštala prehlade.

Lakirane cipele

Lakirane cipele su izrazito osjetljive i potrebno im je pokloniti posebnu pažnju. Vaša djevojčica sigurno baš njih najviše voli. Lakirane cipele nemojte četkati četkom, to može oštetiti vanjski sjajni sloj. Ovakve ćete cipele najbolje očuvati tako da sa njih skinete prašinu suhom i mekanom krpom a zatim ih premažete kremom. Nakon što se krema osušila lakirane cipele ulaštite mekom krpicom i bit će spremne za nove korake.

Mokre cipele

Vaše najdraže cipele upravo su preživjele potop. Ne očajavajte, nije smak svijeta! Da biste cipele osušili na ispravan način potrebno je u njih staviti stare novine koje će upiti višak vlage. Mokre cipele ne izlažite izravnom izvoru topline, sunce i grijalice znaju prebrzo isušiti kožu pa će ona popucati. Osušite ih na sobnoj temperaturi i strpljivost će se isplatiti.

Budete li slijedili naše savjete vaša će obuća dugo izgledati kao nova i s ponosom ćete ih nositi u svaki novi korak.